Aceasta pagina web constituie prezentarea on-line a lucrarii de licenta.
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Relaţii publice

Pe piaţa cafelei, participarea la târguri şi expoziţii ajută într-o măsură mică în promovarea vânzărilor. Totuşi, există expoziţii dedicate acestui segment. Un prim exemplu de astfel de expoziţii este „Chocafé – Zile delicioase” la Sala Dalles din Bucureşti. Publicul era aşteptat zilnic să deguste ciocolata sau să savureze îmbietoare arome de cafea. Cafeaua este vândută la un preţ mai ieftin decât se găseşte pe piaţă. Un alt exemplu este cel al „Festivalului Cafelei şi Ciocolatei” gazduit de World Trade Center Bucureşti (în aprilie 2007 a avut loc ediţia a cincea) .
Publicul vizitator este alcătuit din publicul larg, reprezentanţi ai comunităţii diplomatice şi persoanelor publice din Bucureşti, reprezentanţi ai domeniului HORECA pe care organizatorii îi vor atrage în cadrul acestui demers. Acest festival strânge aproximativ 15.000 de vizitatori ceea ce întăreşte convingerea că românul este mare amator de cafea, ciocolată şi distracţie. Intrarea la festival a fost liberă, mediatizarea fiind diferită, în funcţie de categoria de public avute în vedere. Astfel, evenimentul a fost mediatizat atât prin intermediul partenerilor media, prin transmiterea informaţiilor câtre baza World Trade Center Bucureşti de aproximativ 10.000 de contacte, cât şi prin distribuirea de afişe şi fluturaşi în zonele pieţelor Unirii, Universitate şi Romană din Bucureşti. De asemenea, va fi realizat catalogul festivalului, în care fiecare expozant se va regăsi cu datele de contact (producătorii şi importatorii de cafea, ciocolată, lichioruri cu cafea şi ciocolată, expressoare, cafetiere, automate de cafea, îndulcitori pentru cafea şi ciocolată, dar şi produse cosmetice care au în componenţa lor ciocolată). Într-un cadru exotic, iubitorii cafelei şi ai ciocolatei au avut ocazia să îşi răsfeţe simţurile cu cele mai fine sortimente, având parte de surprize, concursuri, spectacolele de muzică şi dans dedicate atât parinţilor, cât şi copiilor.
Nescafé Carnaval Latino, o veritabilă avanpremieră românească a celebrului Carnaval de la Rio de Janeiro, este un eveniment în care timp de 50 de ore, în discoteca Salsa din Bucureşti se dansa non-stop, câştigătorii urmând să plece la Carnavalul de la Rio. Tot timp de trei zile, un „car alegoric”, denumit Salsa-mobil, circula pe cele mai importante artere bucureştene pentru a face propaganda dansului de factură braziliana. Primul eveniment de acest gen a avut loc în 1999, având loc în fiecare an. Şi Tchibo a avut un eveniment asemănător numit „Trăieşte pasiunea dansului cu Tchibo!”, desfăşurat în Plaza Mall din Bucureşti, unde s-au organizat concursuri de dans, de construire a unor puzzle-uri ce formau poza cafelei Tchibo şi unde au avut loc concerte. Anexa 3.30
În 2006, Elite a încercat să organizeze un eveniment cu ocazia împlinirii a 50 de ani. Adviser-Chillimedia, agenţia la care producătorul a apelat, a propus trei concepte ale evenimentului. Primul se referea la realizarea unui serial bibliografic cu celebrităţi născute în 1956, precum Andy Garcia, David Copperfield, Jerry Hall, Mell Gipson, Tom Hanks, Joe Satriani, Eric Roberts, Kenny G., Mircea Cărtărescu, Monica Tatoiu sau Ilie Balaci. Mesajul transmis ar fi fost „Iată poveştile de succes ale unor oameni care s-au bucurat de viaţă timp de 50 de ani. Iată povestea noastră. Spune-ne povestea ta”. Evenimentul era bazat pe implicarea VIP-urilor locale într-o campanie endorsment şi pe implicarea celor internaţionale la nivel de reportaj sau interviu realizat de un reporter sau redactor şi transmis la televizor sau presă. Cel de-al doilea concept vedea anul 1956 ca fiind anul muzicii lui Elvis Presley, anul în care se urmăreau filmele lui Hitch Cock şi se transmiteau imagini de la nunta lui Grace Kelly cu Prinţul de Monaco, Marylin Monroe reprezenta simbolul frumuseţii feminine, iar Ingrid Bergman primea Oscarul pentru cel mai bun rol feminin, Iolanda Balaci lua aurul la Olimpiada de la Melbourne şi, nu în ultimul rând, tot atunci s-a inventat telecomanda. Mesajul transmis „Anii '50 au readus oamenilor din întreaga lume bucuria de a trăi”. Evenimentul se baza pe realizarea unui serial într-o revistă de lifestyle sau la TV cu tema anilor '50, cu accent pe '56, eveniment în stilul anilor '50 (muzică, filme, costumaţii, maşini vechi) şi exploatând trendul retro în moda şi a accentelor „vintage”. Conceptul al treilea, numit „Viitor de elită” transmitea mesajul „Iată valorile şi viziunea care ne-au ghidat pe noi în primii 50 de ani, care sunt valorile şi viziunea ta proprie pentru următorii 50 de ani?”. Această direcţie se refera mai degrabă la viziune, se construieşte Elite ca pe o marcă de tradiţie, cu viziune spre viitor. Evenimentul se bazează pe o licitaţie de proiecte care să fie dezvoltate în următorii 50 de ani, concurs de design - cum o să arate o ceaşcă de cafea peste 50 de ani, concurs de scenarii - cum vor bea oamenii cafea peste 50 de ani sau un concurs de modă - inspiraţii retro în moda viitorului. Daca s-ar fi realizat, cele trei concepte propuse ar fi dus marca Elite într-o zonă premium prin asocierea cu o tematică majoră, cu relevanţă internaţională.
În 2006, a avut loc Gala premiilor pentru excelenţă ale industriei bunurilor de consum organizată de revista Piaţa, unde Elite România a câştigat premiul „Cel mai bun produs nou la categoria produse alimentare” pentru cafeaua Elite Selected cu Fresh System. Anexa 3.31.
Companii care teoretic nu au nici o legatură cu producătorii de cafea au desfăşurat campanii care ofereau ca premii pachete de cafea. Una dintre campanii “Azi cafeaua ţi-o oferim noi” era organizată de SC ANGELO COSTA RO în perioada 15 Martie – 31 Mai 2006. La această campanie participau automat toate persoanele care beneficiau de serviciile de transfer de bani Western Union Money Transfer în calitate de destinatar al transferului, pe perioada de desfăşurare şi în oricare din locaţiile enumerate în regulament. La fiecare tranzacţie efectuată în oricare din locaţiile participante, participantul destinatar al transferului de bani prin Western Union Money Transfer, primea automat un premiu constând într-un pachet de cafea Tchibo Exclusive de 100 g. O campanie asemănătoare era desfaşurată de Europa FM, în trafic. Echipele Europa FM verificau dacă şoferii ascultau acest post de radio, iar în caz pozitiv le ofereau o cană branduită Europa FM şi două pliculeţe de cafea Nescafé. Zirkon Media asigura pentru orice abonament anual la Monitorul Oficial sau la Tribuna Economică un pachet de cafea Jacobs de 500g. Anexa 3.32.
Elite România a lansat prima ediţie a concursului “Elite Collection” în 2005, adresat studenţilor din facultăţile de artă şi arhitectură din România. Sub sloganul “Clipe de colecţie. Clipe Selected”, compania organizează concursul de pictură şi grafică, unde studenţii participanţi la competiţie trebuie să înscrie o lucrare de grafică pe tema “Arta cafelei”. Lucrările câştigătoare au fost folosite pentru inscripţionarea ceştilor Selected - Elite Collection, apreciate deja de iubitorii de cafea care în ultimii ani s-au bucurat de acestea în pragul sărbătorilor. Marele premiu “Elite Collection” se înscrie în acelaşi spirit artistic: un seminar de artă în Franţa, pe Valea Loarei, în perioada 8-14 august 2005, condus de pictoriţa de origine română Antoanela Alupi.
Orice producător, preferă să sponsorizeze o asociaţie, un proiect sau un eveniment mai mult decât să dea banii la stat. Astfel, producătorii de cafea se implică în diferite acţiuni, acordând sprijin material sau financiar. Miliardarul Klaus Jacobs, cel care a înfiinţat compania de cafea Jacobs anunta în noiembrie 2006 că va dona 200 de milioane de euro în următorii 5 ani Universităţii Internaţionale din Bremen. Universitate înfiinţată în 2001 în oraşul în care a fost creată şi prima fabrică Jacobs, Universitatea din Bremen are peste 1000 de studenţi, mulţi din Europa de Est, numeroşi chiar din România. Aceasta universitate este singura privată din Germania care oferă cursuri în limba engleză. Şi Nestlé este implicată în sponsorizări comune sau individuale şi activităţi caritabile şi încearcă să se concentreze pe domenii de mare impact şi care se aliniază obiectivelor sale. Nescafé a fost sponsorul principal al celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), desfăşurat în perioada mai-iunie 2004 şi organizat de către Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Brandul Nescafé s-a aflat şi printre cei care au sprijinit cea de-a IV-a ediţie a Congresului Naţional al studenţilor la comunicare (desfăşurat la Muzeul Naţional de Arta al României), cu titlul „Cursa contra timp. Comunicarea de criză” organizat de PRIME România, Asociaţia Studenţilor de Relaţii Publice şi Comunicare. Cea de-a doua ediţie a celui mai de succes eveniment de publicitate pentru studenti, AdRevolution, desfăşurat în cadrul ASE Bucureşti, a avut printre parteneri şi marca Nescafé. Pe parcursul anului şcolar 2005-2006, s-a desfăşurat programul Junior Achievement Cheia Succesului (care pune gratuit la dispoziţia şcolilor şi universităţilor din România programe economice de tip learning by doing), finanţat de compania Nestlé România, la care au participat 6.950 elevi şi studenţi din 36 de judeţe. În cadrul acestuia s-a desfăşurat o competiţie naţională, a cărei etapă iniţială a constat în realizarea unei lucrări cu tema "Stilul meu de viaţă – ce am şi ce îmi doresc" şi a reunit 570 de elevi şi studenţi din 113 oraşe, în finală calificându-se 20 de lucrări realizate de elevi şi 4 de studenţi. Echipa câştigătoare au reprezentat România la Conferinţa de Leadership, USA, iulie 2006. Programul "Cheia Succesului" a inaugurat parteneriatul dintre Nestlé România şi Junior Achievement România. Programul ales reflecta politica de responsabilitate socială a companiei Nestlé şi a urmărit să creeze un impact pozitiv la nivelul tinerilor, creşterea aspiraţiilor acestora prin transmiterea unor deprinderi de viaţă sănătoase şi a unei abordări echilibrate a strategiei şi stilului de viaţă. În cadrul unui interviu, Paul Nuber, director general al Nestlé România, susţine că „am avut de atins un buget foarte agresiv pentru 2004 şi le-am spus oamenilor din vânzari că, dacă vor realiza acel buget, îmi voi vopsi părul în verde fosforescent. Acum sunt celebru în lumea Nestlé pentru că la sfârşitul lui 2004, am avut timp de două săptămâni, părul verde fosforescent. În 2005 nu am atins bugetul de vânzări preconizat, deşi am realizat toate celelalte obiective. În 2006 am atins bugetul şi a trebuit să-mi vopsesc părul în culorile drapelului românesc” .
Tchibo a donat premii pentru tombolă şi licitaţie desfăşurate în cadrul „Balului de caritate Floare de Colţ”, ediţia din noiembrie 2005, premii ce au constat în pachete de cafea. Tchibo a sponsorizat petrecerea ţinută cu ocazia împlinirii unui an de la lansarea revistei Tango la 17 mai 2006 şi a fost partener la PM Café, ediţia a VI-a, având ca obiectiv noul standard ocupaţional, eveniment ocazionat de CODECS şi Coaching Institute.
Elite a sponsorizat emisiuni TV precum „Bilet de vacanţă” sau „Dansez pentru tine”, ambele difuzate pe programul de televiziune privat ProTV, emisiuni în care Elite România oferă premii participanţilor la concurs şi face donaţii pentru diferite persoane defavorizate. O tehnică specifică relaţiilor publice, de poziţionare a produselor, este plasarea de produse în filme şi seriale TV. Prin intermediul televiziunii, produsele mai pot fi promovate prin apariţia acestora în timpul unui film sau a unei emisiuni, modalitate numită „product placement”. Este cazul Tchibo, marcă promovată în cadrul emisiunii de divertisment „Cârcotaşii”, emisiune difuzată de postul de televiziune privat Prima TV. Momentele constau în mici scenete jucate de cei doi prezentatori ai emisiunii însoţiţi de asistentele lor, scenete ce au la bază pasiunea ritmurilor latino inspirată de fiecare ceaşcă de cafea Tchibo. Şi Nescafé şi-a plasat produsul în blockbuster-ul rusesc „Night Watch”, un film în care forţele binelui şi ale răului se află într-o luptă continuă, într-o lume în care e nevoie de balanţa forţelor, fiind o adaptare cinematografică dupa romanul de cult “Night Watch” al scriitorului rus Serghei Lukianenco îmbinată cu cele mai multe şi sofisticate efecte speciale din Federaţia Rusă.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one